Dunyana - hastánc - hajas

      Spohn Réka vagyok, 2004 óta foglalkozom elhívatottan, napi szinten orientális tánccal. A Dunyana művésznév egy arab női név, melynek jelentése egy másik világ, a mi világunk. Számomra ez azt jelenti, hogy a belső béke, a harmónia, harmónikus élet megteremtéséhez szükségünk van valamire, ami kiszakít minket a mai rohanó, túlzott elvárásokkal és alapjaiban rossz értékrend szerint működő társadalomból, világból, egy másik világra, ami ennek az ellentéte, ahol újra van lehetőségünk „beszélni önmagunkkal”, és más, hasonlóan, vagy éppen egészen máshogy gondolkodó emberrel, akik ugyanúgy vágynak a tudatosabb életre, boldogságra, harmóniára. Ugyanakkor magához a belső békéhez szükségünk van egy saját kis belső világ elkészítésére, ami egyensúlyban tart minket, ahonnan erőt meríthetünk, ami nem más, mint önmagunk megismerése.

"Önmagad beutazása — a mindenség beutazása."
(Weöres Sándor)

Akkreditált szakmai végzettségeim:

2011. június 18. FAT akkreditált orientális folklór és show-hastánc-oktató

2011. április 16. Zumba-lady afrolatin tánctréner (I. ZL basic) kiegészítő képzés

2011. június. 5. OKJ sportoktató (aerobic szakirány)

2015. november 15. Kezdő gerincjóga oktató

        Első találkozásom a tánccal 7 évesen történt klasszikus balett órán, ahova Anyu elsősorban tartásjavítás céljából íratott be. Hamarosan elkezdtem jazz balett és ritmikus gimnasztika órákra is járni, és nagyon élveztem, hogy minden napomnak része a tánc, legbelül éreztem, mennyire fontos része az életemnek, bár akkoriban még ez nem fogalmazódott meg bennem, így másokkal sem osztottam meg. Rendkívül kötött izomzatom és továbbra is katasztrofális tartásom miatt senki nem is hitte volna, hogy nekem való a tánc. Ez az elhatározatlanság miatt hosszabb szünet következett, míg 16 évesen elmentem egy hastáncórára. Ritner Nóri (Noorah) óráit az első pillanattól kezdve imádtam, de pár hónap tanulás után a téli hideg és a lustaság győzött. 18 évesen, 2004-ben aztán ismét elhatároztam, ezúttal Anyuval közösen, hogy megtanulunk hastáncolni, és a korábbi pozitív tapasztalatom miatt Nórihoz tértünk vissza. Ez alkalommal már úgy érzem, készen álltam a tanulásra, két óra között is nap, mint nap gyakoroltam, tele elszántsággal. Emellett szerencsém is volt, hiszen a csapatban többen osztoztak lelkesedésemben, így órákon is gőzerővel haladtunk. Amikor éppen nem gyakoroltam, az internetet bújtam olvasnivalók és videók után. Később már ezt sem éreztem elegendőnek, így részt vettem Amar Gamal és Jillina workshopjain. Hogy mélyebb ismeretséget kössek az arab ritmusokkal, egy évig jártam Ölvedi Gábor darbuka óráira. Nóritól rengeteg technikát és stabil alapokat kaptam, valamint az arab zene iránti rajongást, szépségének megértését, ám amikor először láttam Nieto Mercedest táncolni, rádöbbentem, hogy a hastánc már nem csupán egy arab népi táncokból kifejlődött színpadi tánc, de egyben óriási lehetőség az önkifejezésre, az érzelmek végtelen tárházának közvetítésére. Végül heti rendszerességgel sajnos csak egy évig tanulhattam Mercitől, ezután költöztem Szegedre, de azóta is minden workshopján és táborában ott vagyok, és minden egyes alkalommal több hónapnyi tanulni-, gyakorolnivalóval, élménnyel és lelkileg feltöltődve térek haza. Merci szervezésében 2007-ben eljutottam a Nile Group Festivalra, ahol világhírű táncosoktól és egyben fantasztikus emberektől tanulhattam, mint Nawal Ben AbdallaFarida FahmyMagdy El LeisyMahmoud Reda, ZeinaNour és Aida Nour. Szintén Merci szervezte Budai László kimondottan hastáncosoknak tartott modern tánc tréningeit, valamint azokat a különleges májusi hétvégéket, amikor pár napra Kairó Budapestre „költözik” a Cairo! Festival idejére. Itt részt vehettem Lubna EmamAhmed ReefatAida Nour, Mohamed Khazafy, Ousama Emam, Camelia, Dalila of Cairo és Leila Farid workshopjain. Az évek során Mariama és Mbaye workshopjain a hastánc, a tánc gyökereivel, az afro tánccal ismerkedhettem meg, belekóstolhattam az igazi fekete-afrikai életérzésbe, filozófiába.

A rengeteg benyomás, a sok csodálatos ember, akiknek az élete maga a tánc egészen megváltoztatott, a táncom, az előadásom, a gondolkozásom. Egyre inkább átéreztem az arab folklór táncok életérzését, és teljesen beleszerettem ezekbe a vidám, játékos, de ugyanakkor mély és tudatos táncokba. Lenyűgözött, hogy a kairói táncosok repertoárjában egytől-egyig szerepelnek ezek a táncok, s akár másfél órás szóló fellépéseiket nagyon izgalmassá, változatossá teszik ezáltal.

Ezuttal a technikai fejlődés került picit háttérbe, ezért Székely Mayától kezdtem magánórákat venni. Végre sikerült megtanulni, tudatosítani azt a „fránya” rázást! :)  A tartásommal azonban  még mindig problémáim voltak: egyrészt az önbizalomhiány miatt (a lámpaláz is ebben nyilvánul meg elsőként), másrészt az általános fizikai kondíciómmal sem voltam megelégedve. A megoldást nehezen találtam, pedig végig ott volt az orrom előtt: jóga és pilates. A jóga segített olyan mélyen leásni magamban, mint eddig soha máskor, segített számos feszültség és probléma gyökerét felfedezni és „túljutni” rajtuk. Azóta tánc közben is sokkal könnyebben tudok megnyílni magam és mások előtt. A pilatesnek köszönhetően pedig olyan formában van a testem minden izma, ami nem csak tánc közben, hanem a mindennapi életben is felszabadít. Így már a hastánc mellett a jóga és a pilates is a hétköznapjaim részévé vált, s amikor csak tudok, ott vagyok Kracker Gyöngyi óráin.

Balla Tünde, Aziza hastáncoktató képzésére is többek között végtelen tudásszomjam csillapítása végett jelentkeztem, ugyanakkor régi álmom, hogy a hastánc világát másokkal is megosszam. Szeretnék egy kis ízelítőt adni az arab kultúrából a táncon keresztül, finoman átmozgatni a munkában elgémberedett testet, kímélve az ízületeket, de ugyanakkor érintve minden apró izomcsoportot. Szeretném, ha más is megismerné, megérezné a tudatos mozgás fontosságát. Tünde óráin rengeteg csodálatos, lelkes hazai oktatóval és leendő oktatóval találkoztam, Tünde pedig óriási mennyiségű elméleti tudással halmozott el, valamint rengeteg ihletet és ötletet ad az oktatáshoz.

2015-ben úgy éreztem, ismét itt az ideje az intenzívebb tanulásnak, és ezúttal még tudatosabban szerettem volna az oktatás módszertanában elmélyedni. Emellett egyre fontosabb része lett az életemnek a jóga is, így hamarosan megszületett a döntés: irány a Mandala Jógastúdiók oktatóképzése.

Dunyana - hastánc - magyaráz
 
Make a Free Website with Yola.