Hastánc - Szeged - 40

Esküvők:

Egy igazi, tradicionális hastánc műsor emeli az esküvő meghittségét, elvarázsolja a vendégeket, ugyanakkor nem elvonja a figyelmet az ifjú párról, hanem rájuk irányítja azt. A hastánc műsor tervezése során az ifjú párral alaposan átbeszéljük az előadás egyes elemeit, az eseményhez illő dalokat, folklór táncokat, ruhát, a dalok mondanivalóját, a dalszöveget, a közönség bevonását, a közös táncot.

Az arab és az európai hagyományokat is figyelembe véve a hastánc előadás az esküvő számos pontján szerepelhet:

 • Az esküvői menet, arabul Zaffa vezetése
  • A Zaffa vagy Zeffah jelentése „hangos menet”, s ez bizony nagyon is így van, a falun végighaladva számos kültéri hangszerrel (dobok, dudák, ujjcintányérok), s a táncosok ujjcintányéraival, rikításaival az egész környék tudomására hozzák a frigy megkötését, s a rossz szellemeket is elűzik az ifjú pár közeléből. A Zaffa részeként a hastáncosok gyakran gyertyatartót, shamadant viselnek a fejükön, ezzel világítva meg az utat az ifjú pár előtt. A shamadan rendkívül látványossá teszi a ceremóniát, a gyertyatartó gyakran többszintes, gazdagon díszített, s a díszeken megcsillan a gyertyák fénye. A Zaffa hagyománya valószínűleg még az iszlámot megelőző időkből származik.
 • Az ifjú pár bemutatása, bevezetése a fogadásra
  • Az esküvői menet szimbolizálása. A hastáncosnő bevezeti az ifjú párt a fogadásra, körbevezeti őket a teremben és elkíséri őket az asztalukhoz.
 • A vacsora utáni jóllakott üldögélésből táncra bírni a násznépet
  • A többfogásos fejedelmi vacsora után bizony hajlamos az ember kicsit elálmosodni, kellemesen elpilledni. Egy vidám, romantikus hastánc előadás felrázza a násznépet, s a közös tánc az előadás végén (pop vagy folklór zenére) végképp feledteti a teli bendőt. Méltó felvezetése ez az ifjú pár táncának, s a hajnalig tartó közös mulatozásnak.
 • Amennyiben az ifjú pár szeretne az esküvő ideje alatt is „elszökni” romantikus fényképek készítésére, a hastánc előadás fenntartja a hangulatot, szórakoztatja a násznépet, amíg az ifjú pár vissza nem tér.
 • Az arab esküvőkön a hastáncosnő a termékenység jelképe, ezért az ifjú pár gyakran készít a hastáncosnővel közös fényképet.

Repertoár:

 • Romantikus arab dalok érzelemdús előadása, az emelkedett hangulat megteremtésére
 • Vidám folklór táncok, akár a közönség bevonásával, körtáncok, a násznép tánca az ifjú pár körül
  • A repertoáromban szereplő folklór táncok: felső-egyiptomi botos tánc (saiidi), núbiai tánc, Öböl menti táncok (khaligy), vidéki folklór (fallahi), városi utcai tánc (shaabi)
  • A repertoáromban szereplő kellékek: fátyol, ízisz-szárny, legyezőfátyol, bot, mécses, ujjcintányér
 • Az ifjú pár bemutatása, bevezetése az ünnepségre, asztalhoz kísérése, a nászmenet felvezetése


Leánybúcsúk:

Az arab ünnepségeken a nők és a férfiak külön-külön szoktak ünnepelni. A nők így egymás között zenéltek, táncoltak, énekeltek, mindezt saját szórakoztatásukra tették, s nem a férfiakéra. Egy keleties hangulatú leánybúcsún átélhetjük ezt a fantasztikus, felszabadult ünneplést, ahol ennyi női energia egyesül. Az idősebb, tapasztaltabb korosztály ilyenkor a hastánc mozdulatvilágán keresztül ismerteti meg a fiatalokkal a testüket, készíti fel őket a gyermekvállalásra, s gyakran a fiúgyermekeiknek is itt nézik ki a leendő menyasszonyt. Az Öböl menti országok táncmulatságainál például két szempontra figyelnek a leendő anyósok: a lányok táncából és hajuk szépségéből az egészségi állapotra következtetnek, a ruha díszítettségéből pedig a várható hozományra. Az ünnepi ruhára emiatt rengeteg ékszert varrtak, s például a ghawazi ruhákon, csörgőkendőkön látható pénzérmék is a család gazdagságát szimbolizálják.

A leánybúcsúkon a táncelőadás, a közös tánc, a mozdulatok vagy kis koreográfiák megtanulása összehozza az egymást kevésbé ismerő, távoli rokonokat, barátnőket is, s felhőtlen szórakozást jelent minden korosztály számára. Az esküvőn ezután már nem kell kétszer hívni a hölgyeket egy kis közös táncra! :) A keleties hangulatú leánybúcsúhoz szükséges dekoráció elkészítésében, eredeti ruhák kölcsönzésében szívesen segítek! :)

Rendszeres magán- vagy csoportos órák keretében a menyasszony akár saját meglepetés koreográfiát is elsajátíthat az esküvőre vagy a nászútra! :) Ne felejtsük el, hogy a hastánc remek feszültségoldó, s egy esküvő előkészületei során valljuk be, van mit oldani! :)


A témával kapcsolatos videók:
(a kulcsszavakra keresve még számos videót találhatunk a témakörben)


A Zaffa megjelenítése, szimbolizálása napjainkban: 

A Zaffa eljátszása, előadása hastánc gálán: 

Esküvői jelenet az 1954-es Resalet Gharaam című filmből:

 
Make a Free Website with Yola.